Är du arbetsgivare eller chef, eller önskar du bara att hitta något att få just din arbetsgivare eller chef intresserad av att göra för att få ett bättre arbetsklimat, bättre hälsa, eller ordna något helt annorlunda att ta med arbetskamraterna ut på som tex en kickoff eller bara fristående grej att göra utöver det vanliga på jobbet. 
Då ska du absolut fortsätta läsa, för då har du kommit rätt.


Kanske kan en guidad friskvårdsvandring i grupp vara en bra start. På det sättet jag guidar under friskvårdsvandring är det oftast ett nytt sätt för många att upptäcka naturen, både vad man kan ägna sig åt och ta del av. Mer vad det innebär kan du läsa om under fliken ”Behandlingar”.

Friskvårdsvandringarna kan även fungera bra som kickoff för att komma i gång med ett annat tänkesätt och ge ny energi till företagets personal.

”Flytta ut kontoret” är ett begrepp som börjar dyka upp alltmer, och som kan innebära många olika saker, beroende på vilken verksamhet man är inom. Att mycket av verksamheterna inom olika arbetsplatser skulle kunna flytta ut och/eller på annat sätt ha en större kontakt med naturen är helt klart. Med dagens teknik, där vi ofta hittar stora problem med vad den kan ställa till med med vår hälsa i negativ riktning (mycket skärmtid och ofta statiskt stillasittande är bara några av dem), men vår teknik kan också göra oss friare att arbeta på nya sätt, och det är något att ta med sig när vi pratar om närhet och tid i naturen som en naturlig del i vårt arbetsliv. Mycket handlar om att tänka om och skapa möjligheter och uppmuntra/uppmana till ett sundare sätt att arbeta mer naturnära i det dagliga arbetet. Avsikten med det är att få personal som mår bättre, orkar mer, trivs bättre osv. och därmed presterar bättre, utan att lika lätt drabbas av tex stress och sjukdomar. Börja i liten skala behöver inte innebära så stora kostnader i förhållande till vad man kan vinna på det. Det jobbigaste här är troligtvis att tänka om, tänka nytt och ställa om i sina rutiner. Vår hjärna gillar att känna sig trygg, och nya saker kan därför kännas jobbiga att ta in i början. Det är ju ändå en övergående fas, som ständigt inträffar på olika sätt. Kan det leda till något bättre är det ju värt att utsätta sig för lite förändring.

En friskvårdsvandring som kickoff med de tankarna kan skapa en mer positiv inställning till att vilja prova nya arbetssätt. Kanske kan vi tillsammans göra en utedag där ni får prova på att göra något arbetsrelaterat också, efter vandringen.

 

”Grön rehabilitering” är ett annat område där det finns bitar att hämta och som mycket väl kan passa att använda på arbetsplatsen. Inte minst när någon blivit sjukskriven, men kan behöva stöttning även från arbetsplatsen. Även om inte själva den gröna rehabiliteringen enbart äger rum på arbetsplatsen, kan vetskapen om att få stöttning för den göra att det känns bättre. Man kan även börja/avsluta varje pass med ett besök på arbetsplatsen för att hålla kontakten. Det saknas ofta tid och möjlighet på företagen till att på ett bra sätt hantera såna här situationer, men med lite hjälp utifrån (mig i detta fallet) kan det ändå bli bra. Anlitas jag av företaget, är det ändå företaget som betalar för insatsen, och det är sen vi som gör upp om att kontakten finns mellan person och företag.

Läs gärna mer under fliken ”Grön rehabilitering” om vad detta kan innebära.

Jag erbjuder även något jag kallar ”Samtal med medmänniska”, som mest kan liknas vid samtalsterapi. Jag för dock inga journaler eller anteckningar. Vi kan prata där personen känner sig trygg och bekväm, inne eller ute, sittande eller gående. Jag ställer inte heller några diagnoser. Jag jobbar mer utifrån att hjälpa personen att själv se vad hen kan tänkas göra om något behöver ändras. Jag lyssnar, jag aktar mig för att komma med ”goda råd”, för det är det så många andra som gör. Jag försöker snarare skapa möjlighet för personen att själv göra bra vägval i livet och situationen.

Eftersom jag även är mindfulnessinstruktör, kan du givetvis få hjälp med mindfulness, eller medveten närvaro som vi säger på svenska. Detta kan du få både enskilt eller som 8-veckorskurs i grupp.

I mindfulness finns det tre delar som man arbetar med. Det är meditation, kroppsskanning och medveten rörelse (även kallad mindfulnessyoga). Meditation är inte så mystiskt och konstigt som många tror, det handlar mycket om andningsövningar och att under en stund komma till ro och bearbeta sitt inre genom att fokusera så bra man kan just då. Detta ökar förmågan att fokusera och utvecklar uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla. Detta kan även skapa en grund för att följa mer konstruktiva och positiva vägar i vardagen. Meditera kan man göra i stort sett var som helst. Man behöver alltså inte sitta i lotusställning på golvet. ???? Kroppsskanning innebär att man fokuserar på en kroppsdel i taget och med sitt medvetande går genom kroppen och på så vis ofta får en behaglig känsla i kroppen efteråt. Många gånger mer avslappnad, men ändå energipåfylld, och kanske mindre smärtpåverkad om du var det före. Den tredje delen, medveten rörelse, innebär att man gör typ vanliga stretchövningar, ibland vissa yogapositioner, mycket långsamt och fokuserat på hur det känns i vår kropp när vi gör det.

Kort och grovt sammanfattat kan man säga att det handlar väldigt mycket om att fokusera på sin kropp, både hur det känns fysiskt i den, men även våra känslor i vårt inre. Detta leder till att vår hjärna får vila lite från allt annat sorl som den ständigt utsätts för, och för en stund bara syssla med att fokusera på en sak. Detta har till följd att den får möjlighet till lite återhämtning och kan sen orka med att klara av och hantera saker lite bättre.

Jag kommer gärna till er arbetsplats och kör 8-veckors kurserna där.

 

Jag sitter inte fast i ett rum och mediterar, utan mixar och blandar och bygger den typ av behandling som den jag jobbar med och jag kommer överens om känns bäst för den, för att nå ett så bra resultat som möjligt.

Personligen tror jag mycket på mixen mindfulness, naturupplevelse och fysisk rörelse. Detta är även något som sjukvården står bakom och uppmuntrar till. Gillar den jag jobbar med alla tre så gör vi ett upplägg där allt är med, annars tar vi en sak i taget och lägger eventuellt till efter hand. Jag hjälper även gärna till med att det blir av att du gör din sjukgymnastik, eller kör ett rörelsepass som passar just oss. Enligt mig kan (nästan) all fysisk aktivitet göras utomhus, så vill du så kör vi ett gympapass ute.

 

Jag ger även MindMassage, som är avslappnande, avkopplande och energigivande både för kropp och själ. Läs mer om detta under fliken ”Behandlingar”

 

Mina behandlingar passar utmärkt både förebyggande för att hålla dig frisk och må bra, men naturligtvis också när du hamnat i ett stressrelaterat tillstånd, eller tex lider av smärta. Vid de flesta sjukdomstillstånd har mindfulness en positiv effekt.

 

Jag kan även komma ut till er (företaget, föreningen eller annan verksamhet) och berätta om mindfulness och vad jag sysslar med.