Vem är jag och varför mindfulness?

Jag är en person som provat på varierande saker genom livet och har utbildningar och arbetserfarenheter inom flera områden som tex jordbruk, vård och omsorg, äldreomsorg, ingenjör inom bioteknik, husmor på lägergård, skola och barnomsorg och så mindfulness, friskvårdsguidning och MindMassage då förstås.

Jag brinner ofta för det jag gör, och anledningen till de skiftande svängningarna i mitt yrkesliv beror dels på hur livet utvecklat sig och vilka förutsättningarna varit, men också dels på vilka möjligheter som erbjudits och min nyfikenhet på nya saker.

Jag har även gjort den tråkiga erfarenheten av att inte bara brinna för det jag gjorde utan även att bli bränd, dvs drabbad av utmattningssyndrom. Vägen tillbaka från det var både lång och tuff, och att få det att börja glöda och sen att åter börja brinna i lagom mängd igen var en stor utmaning. Då hade jag inte börjat med mindfulness, men minns att jag ändå hade god hjälp av avslappning- och andningsövningar, som jag hållit på med sedan tonåren när livet varit tufft. Vilket är övningstyper som återfinns inom mindfulnessen.

När jag senare i livet drabbades av smärta i hela kroppen, fick jag tipset att testa mindfulness, och det blev en fullträff. Ingenting hjälper enbart, enligt mig, dvs mediciner gör sin del, fysioterapi (sjukgymnastik) gör sin del, men kopplar du sen på mindfulness så kommer du enligt min erfarenhet så mycket längre i din hantering av både stress, smärta och många andra sjukdomstillstånd. Det går dessutom ofta att minska behovet av mediciner när man använder sig av mindfulness.

Är du smart, och ännu inte är drabbad av stress, smärta eller annan sjukdom, tycker jag absolut att du bör testa mindfulness i förebyggande syfte. Då har du ett verktyg som hjälper dig att inte drabbas av tex stress, och om du ändå gör det är du betydligt mer utrustad för att möta det och behandla det i tid. Använder du dig av mindfulness så kommer troligtvis även din effektivitet och fokusering att öka, vilket leder till att du får mer tid att ägna åt något som är avkopplande och trevligt.

Kanske tänker du ”Jag har inga såna problem. Det där är inget för mig.” Då tror jag inte att du riktigt vet vad mindfulness är och vad det kan ge. Du behöver inte ha några problem. Du behöver inte vara drabbad av något. Många stora företag utbildar sin personal i mindfulness, tex Google.  De ser det som ett stort affärsvärde att ha personal som agerar medvetet och adekvat, vilket de anser blir effekten av att utbilda sin personal i mindfulness.

Mindfulness är inte svårt att utöva, men det tar lite tid att lära in ett nytt beteende som ger effekt. Det är därför av stor betydelse att den som får utbildningen är motiverad att tillägna sig mindfulness, och det är inte en snabbmetod som löser allt efter en gång, utan kräver ett mer långsiktigt tänkande. När du väl kommit in i det är det inget påhäng, utan snarare något du inte vill vara utan.

Vad gör man då när man utövar mindfulness? På svenska säger vi medvetet närvarande. Genom olika övningar och meditationer (En mindfulness meditation är inget konstigt, lite enkelt kan man säga att det handlar oftast om att tänka på hur du andas eller fokusera på en viss kroppsdel tex foten eller handen. Jag har mött människor som förvånat sagt efter att ha lyssnat på en meditation ”Är det här meditation? Jag som trodde det var något konstigt flummigt.”) övar du upp din förmåga att fokusera på en sak i taget, och ger även hjärnan en liten stunds paus från alla snurrande tankar, vilket i sin tur leder till att du har lättare att ”tänka klart” efteråt.

I mindfulness övar du upp förmågan att vara medveten om vad du gör och fokusera på det du gör just nu.

Att kropp och själ, det fysiska och det psykiska, är beroende av varandra tror jag att du kan hålla med mig om. Med hjälp av mindfulness kan vi hjälpa både vår fysiska och mentala hälsa genom att använda de saker vi alltid har med oss, dvs vår kropp, vårt medvetande och vår andning. Svårare än så är det inte.

Visst är det värt att prova.

Välkommen att höra av dig, så ser vi på vilket sätt det kan passa dig bäst.


I det dagliga livet måste vi se att det inte är lycka som gör oss tacksamma,

utan tacksamhet som gör oss lyckliga.



" Det finns aldrig bara ett rätt sätt"
ilivEra